Thursday 23 February 2012

Acheh

Masakan acheh ini menggunakan belimbing buluh yang dikeringkan, proses ini memakan masa sikit tapi kalau dah ada kita guna je... ada dijual...kena cari...nak masak senang je.. mula-mula kena cari ikan kayu (aye), bawang merah, bawang putih, minyak masak sikit, belimbing buluh yang fresh. Basicnya mesti ada belimbing kering yang telah diblend..ok
stepnya :
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Masukkan bawang yang telah dihiris sehingga kuning
3. Masukkan belimbing yng telah diblend tadi( bubuh air), ikan. Air agak-agak tenggelam ikan.
4. Masukkan belimbing fresh yang telah di hiris...tunggu sampai mendidih....

 Boleh dimakan dengan nasi, lempeng dan cucur...

3 comments:

  1. blh open table ni...kalau belimbing ganti carrot buleh

    ReplyDelete
  2. kak pija...masuk gambar plak pas ni...sure terliur...hihi

    ReplyDelete
  3. huh kalau kak pija ada buat, berilah kat saya sikit :)

    ReplyDelete