Thursday, 23 February 2012

Acheh

Masakan acheh ini menggunakan belimbing buluh yang dikeringkan, proses ini memakan masa sikit tapi kalau dah ada kita guna je... ada dijual...kena cari...nak masak senang je.. mula-mula kena cari ikan kayu (aye), bawang merah, bawang putih, minyak masak sikit, belimbing buluh yang fresh. Basicnya mesti ada belimbing kering yang telah diblend..ok
stepnya :
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Masukkan bawang yang telah dihiris sehingga kuning
3. Masukkan belimbing yng telah diblend tadi( bubuh air), ikan. Air agak-agak tenggelam ikan.
4. Masukkan belimbing fresh yang telah di hiris...tunggu sampai mendidih....

 Boleh dimakan dengan nasi, lempeng dan cucur...

3 comments:

  1. blh open table ni...kalau belimbing ganti carrot buleh

    ReplyDelete
  2. kak pija...masuk gambar plak pas ni...sure terliur...hihi

    ReplyDelete
  3. huh kalau kak pija ada buat, berilah kat saya sikit :)

    ReplyDelete